Uusi/Muokkaa tapauksen elinkaarta

Uusi/Muokkaa tapauksen elinkaarta -ikkunassa määritellään ne toiminnot, jotka voidaan suorittaa tapauksille tiettyä käyttötapausta käyttäen. Tapauksen elinkaaret -parametrilla määritellään myös toiminnon tekemisen jälkeiset tilat sekä toiminnon tekemisen jälkeen tapauksesta vastuussa oleva henkilö tai ryhmä.
Elinkaari määrittelee siis käsittelyprosessin. Tapauksille voidaan tehdä useita elinkaaria riippuen siitä, mistä näkökulmasta tapausta käsitellään, esimerkiksi tuen ja tuotekehityksen tarvitsemat toiminnot ovat erilaisia.
Toiminnon näkymistä tietyssä käsittelyvaiheessa voidaan ohjata Näkymä-sarakkeen avulla. Toiminnon jälkeisiä tiloja voidaan rajata Mahdolliset tilat-sarakkeessa.
Elinkaari liitetään aina käyttötapaukseen.

Kun tapaus lisätään järjestelmään ensimmäistä kertaa, esimerkiksi syöttämällä tapauksen tiedot clientilla tai web-pohjaisen asiakaspalveluliittymän kautta, haetaan tilan oletus ja vastuuhenkilö käytettävän käyttötapauksen Kenttien oletusarvot -asetuksesta.

Uusi/Muokkaa tapauksen elinkaarta -ikkuna sisältää seuraavat kentät ja painikkeet:

Kenttä Selitys
Näkymä * Näkymä-sarake sisältää vakion Ei sääntöjä. Tämän lisäksi alasvetovalikosta voi lisätä toiminnolle näkymän eli ehdot, joiden perusteella toiminto näytetään. Mikäli alasvetovalikossa ei vielä ole sopivia näkymiä, voi sellaisen luoda oikealla olevan Näkymä-näppäimen avulla. Tällöin Näkymä-alasvetovalikko täytyy olla aktiivinen, jotta uusi Näkymä saadaan automaattisesti näkyville Näkymä-alasvetovalikkoon.
Jo olemassa olevaa näkymää voi myös muokata, jos se on valittuna Näkymä-alasvetovalikosta ja tällöin painetaan Näkymä-näppäintä. Tällöin Näkymät-näppäin muokkaa kyseisen rivin näkymää.
Huomioithan, että usealla rivillä voi käyttää samaa näkymää, joten nimeä näkymä kuvaavasti. Jos muutat näkymän ehtoja, ehdot muuttuvat kaikille niille riveille ja myös muiden elinkaarien riveille, joissa on käytetty samaa näkymää.
Esimerkki Näkymän käytöstä: Käyttäjää halutaan ohjata tekemään Ota työn alle-toiminto pelkästään silloin, kun tapaus on Uusi -tilassa. Tällöin Ota työn alle-toiminnolle lisätään ehto "Tila on Uusi". Tämän jälkeen muille toiminnoille lisätään ehdot, jotka eivät sisällä Uusi-tilaa.
Toiminto * Toiminto, joka näkyy Uusi/muokkaa tapaus -näytössä Toiminto-painikkeen takana. Huomaathan, että toiminnon näkymiseen vaikuttaa sarake Näkymä. Toimintoja voidaan lisätä ja toiminnon nimeä muokata Muokkaa valintalistat -ikkunassa.
Mahdolliset tilat * Sarake sisältää vakion Käyttötapauksen tilat tai Valitut tilat. Jos käytetään vakiota Käyttötapauksen tilat, näytetään toiminnon yhteydessä kaikki ne tilat, jotka kuuluvat kyseisen käyttötapauksen Valintalistojen arvot-parametriin. Jos taas käyttäjä valitsee arvon Valitut tilat, voidaan seuraavat mahdolliset tilat määritellä, kun painetaan Tilat-näppäintä oikealta.
Esimerkiksi Testaa-toiminnon jälkeen voidaan Tilat-näppäimen avulla valita seuraaviksi mahdollisiksi tiloiksi vain Testaus onnistui ja Testaus epäonnistui. Kun Tilat-näppäintä painetaan, avautuu oma Valitse tilat-dialoginsa, jossa käyttäjä voi valita haluamansa seuraavat tilat.
Oletustila * Oletustila, johon tapaus muuttuu oletuksena rivin toiminnolla. Käyttäjä voi muuttaa tilaa kirjatessaan toimintoa Toiminto -ikkunassa ja valittavat tilat on määritelty Mahdolliset tilat-sarakkeessa.
Oletustilaksi voidaan myös määritellä Tämänhetkinen, jolloin toiminnon suorittaminen ei muuta tapauksen tilaa.
Oletus kiireellisyys * Kiireellisyys-kentän valinta, johon tapaus muuttuu oletuksena rivin toiminnolla. Käyttäjä voi muuttaa kiireellisyyttä halutessaan kirjatessaan toimintoa Toiminto -ikkunassa. Kiireellisyydeksi voidaan myös määritellä Tämänhetkinen, jolloin toiminnon suorittaminen ei muuta tapauksen Kiireellisyyttä. Oletuskiireellisyyttä käytetään lähinnä niissä ympäristöissä, jossa palvelutasosopimusten vasteajat on sidottu tiukasti Kiireellisyys-kentän arvoihin.
Oletusvastuuhenkilö * Henkilö, joka on vastuussa tapauksen selvittämisestä edellä määritellyn toiminnon jälkeen. Käyttäjä voi muuttaa vastuuhenkilöä kirjatessaan toimintoa. Oletusvastuuhenkilöksi on myös mahdollista määritellä Tämänhetkinen tai Sisäänkirjautunut käyttäjä. Myös rooleja voi käyttää oletusvastuuhenkilönä.
Oletuskatseluoikeus * Oletuskatseluoikeus-kenttä toiminnon yhteydessä ohjaa sitä, näytetäänkö toiminto asiakaspalvelusivustolla asiakkaalle. Oletuskatseluoikeus-kentästä saadaan oletusarvo toiminnon Julkisuus-kentälle toimintoa tehtäessa. Käyttäjä voi muuttaa oletusarvoa, mikäli käyttäjän käyttötapaus sallii kyseisen kentän muuttamisen. Oletuskatseluoikeus -kentän mahdolliset arvot ovat:
Ei näytetä – Toimintoa ei näytetä lainkaan asiakaspalvelusivustolla.
Sisäinen– Toiminto näytetään vain sisäisille käyttäjille asiakaspalvelusivustolla.
Ulkoinen ilman kommentteja – Toiminto näytetään kaikille henkilöille, jotka voivat katsella tapauksen tietoja asiakaspalvelusivuston kautta. Toiminnon kommentteja ei kuitenkaan näytetä.
Ulkoinen – Toiminto näytetään kaikille henkilöille, jotka voivat katsella tapauksen tietoja asiakaspalvelusivuston kautta. Lisäksi mikäli halutaan, voidaan toiminnon Instanssi-kentällä rajata toiminnon näkyvyyttä vain tietyn asiakkaan yhteyshenkilöille.
Tekijältä – Jos toiminnon tekijä on sisäinen käyttäjä, Julkisuus-kentän arvoksi tulee Sisäinen, muussa tapauksessa Ulkoinen.
OK-painike Tallentaa muutokset ja sulkee ikkunan.
Peruuta-painike Sulkee ikkunan tallentamatta muutoksia.
Opaste-painike Avaa opasteen.
Lisää-painike Lisää uuden rivin.
Poista-painike Poistaa valitun rivin. Huomaa, että ei poista kyseistä toimintoa tietokannasta, vaan ainoastaan kyseiseltä elinkaarelta.
Siirrä ylös Siirtää valitun rivin ylöspäin taulukossa.
Siirrä alas Siirtää valitun rivin alaspäin taulukossa.
Näkymä... Muokkaa valitun rivin Näkymä-sarakkeessa määriteltyjä näkymäehtoja tai jos rivllä on valittuna 'Ei ehtoja', avaa uuden näkymän luonnin.
Tilat Muokkaa valitun rivin Mahdolliset tilat-sarakkeeseen valittuja tiloja.

Katso myös:

Toimintojen suorittaminen tapauksille